De mechanica van je brein

Wanneer je vastloopt in je leven heeft dat vaak met je mindset te maken. Je mindset (of mentaliteit) is jouw set aan overtuigingen en gedachten die jouw waarheid vormen. Een waarheid die vaak ontstaat in je vroege kinderjaren. Een die je voor waar aanneemt de rest van je leven. En dat hebben we niet door. De gevolgen ervan voelen we maar al te goed.

Loop je bijvoorbeeld keer op keer vast in je relaties om dezelfde redenen? Blijf je fysieke doelen stellen om keer op keer te falen? Ervaar je elke maand dezelfde stress omdat je net niet rond lijkt te komen. Blijft je partner maar terugkomen op dat wat je allemaal niet goed doet. Voel je je onbestemd en niet gezien? Heb je geen idee wat je hier in dit leven komt doen?

Het is waarschijnlijk niet wat je wil horen maar de kans is groot dat je dit patroon zelf creëert en in stand houd. Onbewust. Diep in het onschuldige ik-denken (jouw ego) bevinden zich zogenaamde primaire overtuigingen. Dit zijn de overtuigingen die ooit jouw redding waren als kind. Een paar voorbeelden: ‘ik moet hard werken om gelukkig te zijn’, ‘respect moet je verdienen’, ‘ik zal het nooit goed doen’, ‘ik moet voorzichtig doen’, ‘ik moet voor anderen zorgen’, ‘ik moet braaf zijn’.

Deze primaire overtuigingen zijn de motor van jouw overlevingsmechanismen. En die mechanismes die staan jou nu in de weg. Ze zijn oud, verroest en beginnen hier en daar vast te lopen. De motor blijft namelijk gewoon doordraaien wanneer je volwassen wordt. Op autopiloot en dus onbewust.

Gelukkig is dat niet het einde van het verhaal. Want wanneer je deze primaire overtuigingen kunt ontdekken, kan je gaan aanschouwen wat je eigenlijk doet. En waarom. Je wordt je bewust van de mechanica die op deze motor draait. En na bewustwording ontstaat er een keuze. Ooit diende dit mechanisme een doel. Maar doet het dat nu nog? En wanneer je afscheid neemt van oude mechanisme ontstaat er ruimte om te bouwen aan nieuwe gedachten en overtuigingen. Een nieuwe mindset die jou gaat helpen het leven te creëren dat jij wilt. Keuzes te maken waar jij wat aan hebt. Die je gelukkig maken en die je weer vooruit helpen.

Durf je een kijkje onder jouw motorkap aan? Ik leer je graag wat ik weet over deze mentale mechanica zodat jij jezelf een goede opknapbeurt kan geven.