Moedwerk is Ademen

Moedwerk is ademen

 Dit jaar startte ik mijn opleiding tot ademcoach. Ondanks dat ik al weleens had ervaren wat ademhaling kan doen voor ons ben ik verwonderd en geraakt. Wat ademhaling kan brengen is groot en machtig.

De adem is het eerste en het laatste dat we ervaren als we op deze aarde komen. Adem is leven, adem is vrijheid, adem is liefde. Adem is onze natuur, ons medicijn. Een medicijn dat we altijd tot onze beschikking hebben. Als we maar weten hoe.

Adem transporteert emoties, gedachten, donkerte en licht. Ga maar eens na wat er met je adem gebeurd wanneer je zenuwachtig bent om voor een groep te spreken (angst) of wanneer je geëmotioneerd huilt. Wanneer je je kwaad maakt in het verkeer. Of schrikt van iemand die je de weg afsnijdt. Of wat er met je ademhaling gebeurd wanneer je zoveel mogelijk zuurstof en leven door je lijf probeert te pompen tijdens een stevig potje sporten.

Adem stopt en stokt regelmatig in het leven dat wij lijden. Soms tijdelijk maar ook vaak en langdurig.  Er zijn iedere dag zoveel triggers dat onze ademhaling de snelheid van ons leven niet bijhoudt. Dan verleren we wat onze natuurlijke ademhaling is. Dan verzwakken of verstijven de spieren die we nodig hebben voor een goede ademhaling. En daarin slaan we de emoties op die we niet verwerken. Waar we de tijd en ruimte niet voor nemen. En die emoties blijven daar. Die dragen we mee. Soms jarenlang. En dat kan je voelen.

Adem helpt ons te voelen en te zien wat er in ons leeft. Adem is niet alleen ons medicijn maar ook een gids. Adem kan ons ook weer genezen en bevrijden van al die opgeslagen trauma’s en emoties. Als jij weer leert ademen, écht bewust ademen. Dan heb je de rest van je leven een prachtig instrument om je te helpen wanneer het leven je even lijkt te vergeten.

Mijn missie is om dit zo goed mogelijk te leren, zodat ik jou dit kan leren. Zodat jij mij vertrouwd met mijn kennis en ervaring. Dat we samen het proces mogen ingaan. Zo wil ik de wereld een beetje mooier en lichter maken. Dat is wat ik mag en wil doen. Adem en Stem… Mijn missie. Dat voelt zo goed voor mij.