Weet je wel wat je wil

Geregeld hoor je mensen zeggen dat ze dondersgoed weten wat ze níet willen maar geen idee hebben wat ze dan wél willen.

Rete-lastig. Vooral voor de grote groep mensen die net als ik zijn opgegroeid met de overtuiging dat de eigen wil plaats moet maken voor het ‘grotere goed’. Want ‘zo is het nou eenmaal’. Het meer-kindse gezin waar niet altijd de tijd en aandacht was voor jouw wil, de vriendjes in de buurt die ook wel eens ‘hun zin willen doen’ en op school waar je vaak voorbij ging aan je eigen wil om te zorgen dat je niet steeds op het strafbankje belandde. En zo leerde je langzaam jezelf aan om voorbij te gaan aan de signalen die jou vertellen wat je eigenlijk wil. Sommigen van ons zijn daar ware experts in geworden.

Ik ben zo’n expert. Ik kan het o-zo moeilijk vinden om te voelen of te weten wat ik echt graag wil. Plaatsmaken voor de wil van een ander gaat als vanzelf. Zo goed zelfs, dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik ben mega trots op wie ik ben en wat ik doe, dus zo ook op mijn meesterschap in ruimte maken voor anderen. Ik hou ervan.

Nu doe ik dit steeds bewuster. Ik kies steeds bewuster voor mijn ‘willen’ versus het belang van een ander. Soms ga ik heel bewust voorbij aan mijn wil, andere keren wijs ik bewust een ander af om mijn wil te beschermen. Daar is moed voor nodig. Je bent dan ‘schuldig’ aan het afwijzen van een ander om ruimte te maken voor jezelf. Die schuld accepteer ik, die hoort erbij. Het geeft een krachtig gevoel om voor jezelf en dát wat je wil te gaan staan.

Willen is iets dat we vaak met ons hoofd, vooraf, proberen te doen. Helaas werkt het zo niet altijd. Je ‘moet’ het voelen. Vaak kan je het pas voelen, beleven, ervaren nádat je een keuze hebt gemaakt. Vergelijk het met nieuwe exotische gerechten. Van sommige gerechten weet je zeker dat je ze niet lekker vindt, op andere gerechten ben je al dol voordat je ook maar een hap geproefd hebt. En van sommigen kan je het pas ervaren wanneer je een paar hapjes geproefd hebt. En dan is de keuze aan jou. Eet je toch je bord leeg, uit beleefdheid? Of raap je de moed bij elkaar om te stoppen met eten wat je niet lekker vindt. En wijs je daarmee misschien wel iemand af?

Voor al die ‘tevreden’ mensen, de ‘harmonie-bewakers’, de ‘zorgers’ en de ‘pleasers’, de ‘mee-deinzers’, de ‘opofferaars’, de mensen die heel hard lopen voor anderen. Voor de mensen die heel veel bezig zijn met de wil van anderen en niet zo vaak met die van zichzelf. Voor jou deel ik hier mijn lijstje met signalen die mij vertellen wat ik wil.

 • Ik kom al snel in een flow en wil dat het nooit meer stopt
 • Ik vergeet de tijd en de wereld om me heen
 • Ik voel me ongeduldig wanneer ik niet meteen kan starten
 • De gedachten eraan maken me blij, ik kijk ernaar uit
 • Energie stroomt in mijn hartchakra en solar plexus chakra
 • Ik merk vooral positieve, creatieve gedachten op (ipv gedachten over dingen die me tegenhouden).
 • De ideeën blijven maar komen, het creëeren houdt niet op
 • Ik sla er maaltijden voor over
 • Ik ben aan het doen in plaats van plannen aan het maken (over hoe het zou zijn als ik het zou gaan doen)
 • Intuïtief. De twee seconden voordat je gedachten aan gaan vertellen je vaak wat je wilt.
 • Ik ben mijn authentieke zelf
 • Mijn motivatie is intrinsiek. Het gedrag op zich is de beloning en niet het resultaat van het gedrag.

Hoe herken jij wat je wil? Schrijf hieronder je aanvulling/reactie